Deklarohet Gjykata Speciale: Deri me këtë datë e konfirmojmë ose e refuzojmë aktakuzën ndaj Thaçit e Veselit

Sot, kanë kaluar pesë muaj pasi Zyra e Prokurorit të Specializuar dorëzoi në Dhomat e Specializuara të Kosovës një aktakuzë me dhjetë pika për shqyrtim nga gjykata, ku janë Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, Kryetari i PDK-së, Kadri Veseli dhe të tjerët i akuzuar për një sërë krimesh kundër njerëzimit dhe krimeve të luftës.

Kjo nënkupton hyrjen në muajin e gjashtë të periudhës kur prokurori i procedurës paraprake duhet të konfirmojë aktakuzën ose ta refuzojë atë.

Lidhur me këtë çështje, media ka kontaktuar Dhomat e Specializuara të Kosovës.

Zëdhënësi Christopher Bennett tha në një përgjigje të shkurtër se “kjo çështje është e brendshme”.

“Periudha gjashtëmujore zgjat deri më 24 tetor,” tha ai.

Pse çështja e rishikimit të aktakuzës po zgjat kaq shumë, Ehat Miftaraj, Drejtor në Institutin e Drejtësisë të Kosovës, tha se kjo po ndodh për shkak të vëllimit të aktakuzës.

“Sipas kësaj aktakuze, ka afërsisht 100 viktima dhe kërkohet që të gjitha pretendimet dhe dyshimet e paraqitura të shqyrtohen, të analizohen nga gjyqtari i procedurës paraprake para se të merret një vendim i cili mund të jetë konfirmim i aktakuzës ose shkarkimit të saj.”

“Rastet si kjo janë komplekse, të ndjeshme dhe padyshim që kërkojnë kohë dhe përkushtim për tu trajtuar në mënyrë më profesionale dhe më të drejtë. Në këtë drejtim, afati ligjor prej gjashtë muajsh i mundëson komoditetit gjyqtarit që të ketë kohën e duhur në dispozicion për të vendosur mbi aktakuzën” , tha Miftaraj.

Ai theksoi se afati gjashtë-mujor mund të ndryshojë dhe se vendimi për të ngritur apo refuzuar aktakuzën mund të merret si para 24 tetorit ashtu edhe pas asaj date.

“Afati i caktuar në rregullat e brendshme të gjykatës prej gjashtë muajsh nuk është përfundimtar, përkatësisht, rregullat e aprovuara nga gjykata lënë hapësirë ​​që ky afat të zgjatet nëse gjyqtarit i duhet kohë shtesë për të marrë një vendim mbi aktakuzën. Në këtë në lidhje me efikasitetin e gjyqtarit, vendimi mund të merret para 24 tetorit 2020, pasi ky afat mund të zgjatet me kërkesë të gjyqtarit të procedurës paraprake.

Publikimi i aktakuzës së pakonfirmuar më 24 maj, ndërsa Thaçi po fluturonte për në Uashington, ka ngritur dyshime për Miftaraj në lidhje me respektimin e ligjit dhe procedurat të cilat ngrenë dilema publike lidhur me trajtimin e kësaj çështje në mënyrë profesionale.

“Fatkeqësisht, që nga funksionimi i kësaj gjykate, ajo po përballet me probleme siç është rasti i fundit i rrjedhjes së informacionit i cili ndikon seriozisht në integritetin, besueshmërinë dhe besueshmërinë e kësaj gjykate. Në këtë drejtim, kjo gjykatë duhet të jetë më proaktive në komunikimin me publik dhe të sigurojë jo vetëm publikun në Kosovë por edhe dëshmitarët dhe të gjitha palët në procedurë lidhur me sigurinë e tyre fizike dhe ligjore.

Për avokatin kosovar Arianti Koci, periudha gjashtëmujore për shqyrtimin e një çështje gjyqësore është optimale.

Për të ka disa mundësi që gjykata i konsideron në lidhje me konfirmimin ose jo të aktakuzës.

“Pas afatit prej 6 muajsh, kemi disa mundësi: 1. Padia hidhet poshtë. Në atë rast, hedhja poshtë e aktakuzës bëhet publike; 2. Padia konfirmohet, dhe i akuzuari dhe publiku informohen se aktakuza është konfirmuar; 3. Aktakuza është konfirmuar, por nuk është bërë publike, sepse gjykata vlerëson se është në interes të drejtësisë që të mos e bëjë aktakuzën publike, deri në paraqitjen e parë të të akuzuarit ”.

Rasti i publikimit të aktakuzës kundër Thaçit, Veseli dhe të tjerëve për Kocin është një precedent.

“… Dhe prokuroria është përpjekur të justifikojë këtë veprim të pazakontë. Sidoqoftë, mbetet për t’u parë në të ardhmen pse prokuroria ka vepruar në atë mënyrë.

Ai thekson se pas arrestimit të sotëm të Salih Mustafës, mund të ketë arrestime të tjera.

“Aktivitetet e prokurorisë janë rritur shumë ditët e fundit. Unë besoj se do të ketë një aktakuzë. Sot mësuam se një aktakuzë është konfirmuar, pasuar nga një arrestim.” Sidoqoftë, nëse ndjekim logjikën e deritanishme, atje mund të jenë arrestime të tjera “.

Sot, Gjykata Speciale bëri arrestimin e parë në Kosovë, ku i arrestuari është Salih Mustafa, ish Shefi i Inteligjencës i FSK-së dhe ish-eprori i UÇK-së në Zonën Operative të Llapit./KK

This website uses cookies. We may use them to evaluate site usage in order to display usage-based editorial content and advertising. For more information about cookies and, in particular, how you can opt-out of their use, please see our privacy policy. Privacy Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close