Kush kë do ta rrëzoj?!

Një takim i Kryeministrit Avdullah Hoti në Bruksel disa javë më parë, duket se ka prishur në mënyrë të pariparueshme koalicionin midis LDK dhe AAK.

Menjëherë pas vizitës së Hotit në Bruksel dhe emërimit të Skender Hysenit si koordinator shtetëror për dialogun, pa “lejen” e Ramush Haradinajt, ai e udhëhoqi koalicionin në pikën “më të ulët”.

Përplasjet midis partnerëve të koalicionit janë intensifikuar vetëm.

Takimi që ata patën dy ditë më parë në mes të kreut të LDK-së, Isa Mustafa dhe atij të AAK-së, Ramush Haradinaj, nuk ishte i mjaftueshëm për të ndaluar mospajtimet mes tyre.

Një deklaratë nga Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi, i cili vjen nga AAK, në lidhje me politikën e jashtme që Kryeministri Hoti duhet të ndjekë, ka “rebeluar” liderin e LDK-së, Isa Mustafa.

Ai ka treguar përmbajtje, duke i thënë AAK-së “pozicionin” e saj, dhe duke i kujtuar partisë së udhëhequr nga Haradinaj se kryeministri është përgjegjës vetëm para Kuvendit dhe askujt tjetër.

“Më duhet të sqaroj disa deklarata që po bëhen në lidhje me dialogun dhe rolin tim dhe të liderëve të tjerë të koalicionit qeverisës.
Unë, si Kryetar i LDK-së, nuk i jap udhëzime Kryeministrit Hoti. Këshillohem me Kryeministrin dhe partnerët e koalicionit për dialogun dhe çështje të tjera programatike. Unë kërkoj dhe do të kërkoj zbatimin e Programit Qeverisës dhe që dialogu të zhvillohet brenda parimeve për të cilat kemi rënë dakord.
Unë preferoj të kem konsulta të rregullta dhe thelbësore me partnerët e koalicionit dhe Kryeministrin, por edhe të respektoj Kryeministrin dhe t’i besoj atij për të kryer detyrën e tij.
Tezat, të cilat po proklamohen nga Ministri i Drejtësisë, se Kryeministri do të jetë i pavarur në punët e tij të brendshme, ndërsa në punët e jashtme do të udhëzohen nga tre udhëheqës politikë, për mua janë ndërhyrja në përgjegjësitë kushtetuese të Kryeministrit dhe qeveria, pra edhe e papranueshme.
Kryeministri udhëzohet nga Kushtetuta dhe ligjet e Kosovës; Qeveria dhe Kryeministri janë përgjegjës para Kuvendit të Kosovës. IM ”, ka shkruar Isa Mustafa.

Kjo deklaratë e Isa Mustafës ka heshtur AAK-në dhe Ministrin e Drejtësisë Selim Selimi.

MEdia është përpjekur të flasë me Selimin dhe deputetët e AAK-së për të marrë një koment prej tyre, por askush nga partia e Haradinajt nuk ka thënë asnjë fjalë.

Ndërkaq, lideri i AAK-së, Ramush Haradinaj, ka kushtëzuar qëndrimin e tij në Qeveri me postin e presidentit.

Ai e arsyetoi këtë me faktin se koalicionit LDK-AAK-Nisma do t’i bashkohet PDK-ja, dhe kështu pozicioni i partisë së tij në qeveri do të dobësohej, dhe për pasojë nevojitet një ekuilibër i ri i pushtetit – ku do të takonte presidenti tek ai.

Sidoqoftë, ata janë të ndarë nga PDK për hyrjen në Qeveri.

Ndërsa Xhavit Haliti dhe disa zyrtarë të tjerë nga kjo parti dëshirojnë që PDK të hyjë në pushtet, lideri i kësaj partie, Kadri Veseli vazhdon të jetë kundër.

Analisti politik, Arben Ahmeti i cili tha se këto zhvillime janë një fushatë zgjedhore nëse presidenti nuk mund të zgjidhet dhe pastaj të shkojë në zgjedhje.

“Të gjitha këto lëvizje që po shohim janë përgatitje të partive politike për zgjedhje në rast se nuk arrihet një marrëveshje për presidentin,” deklaroi Ahmeti për Blic.

Ahmeti tha se në Kosovë ekziston gjithmonë një krizë kur është koha për të zgjedhur presidentin, kështu që ne patëm një koalicion me dy partitë më të mëdha në të kaluarën sepse nevojiten 80 vota për të zgjedhur presidentin.

“Përvoja tregon se në Kosovë ka gjithmonë zgjedhje ose kriza politike kur bëhet fjalë për zgjedhjen e presidentit, sepse nevojiten 80 vota dhe zakonisht koalicionet qeveritare nuk i kanë ato nëse nuk janë dy partitë më të mëdha në koalicion, për shkak të kësaj “Në të kaluarën, ne u detyruam të kemi LDK dhe PDK në koalicion,” shtoi Ahmeti.

Sipas Ahmetit, zgjedhjet do të shmangen vetëm nëse PDK bashkohet me koalicionin dhe zgjidhet presidenti i ri.

“Presidenti nuk mund të zgjidhet lehtë, ai mund të zgjidhet nëse koalicioni arrin të përfshijë PDK në koalicion, përndryshe zgjedhjet janë të pashmangshme, në koalicion bind PDK për të hyrë në koalicion ne do të kemi një president dhe jo zgjedhje por nëse është nuk u arrit “atëherë do të kemi zgjedhje”, përfundoi Ahmeti.

Ndërkohë, VV ka paralajmëruar se Qeveria Hoti do të rrëzohet brenda disa ditësh.

This website uses cookies. We may use them to evaluate site usage in order to display usage-based editorial content and advertising. For more information about cookies and, in particular, how you can opt-out of their use, please see our privacy policy. Privacy Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close