“Vini re!”, pika e nënshkruar mes Kosovës dhe Serbisë që i hap rrugë shkëmbimit të territoreve

Në pikën katër të nënshkruar nga Kosova dhe Serbia në Uashington, njohësi i çështjeve politike, Blerim Vela ka vërejtur një detaj për të cilin thotë se i hap rrugë shkëmbimit të territoreve, përcjellë “Bota sot”.

Ai thotë se në atë pikë përmendet vetëm pika kufitare në Merdare, por jo edhe pikat tjera kufitare, si Bërnjak e Jarinje në Veri, Depcë, Dheu i Bardhë dhe Muqibaba në lindje.

Vela mendon se kjo mund të krijojë hapësirë për nderje të territorit në marrëveshjen finale.

Sipas tij, kjo çështje duhet të sqarohet menjëherë nga delegacioni i Kosovës.

Postimi i tij i plotë:

VINI RE!

Ceshtje kontestuese e marreveshjes/zotimeve te Washingtonit jane edhe pikat apo permbajtja qe mungon ne te e qe mund te krijoje hapesire per interpretim se cila mund te jete marreveshja perfundimtare mes Kosoves dhe Serbise, ne vecanti ne lidhje me projektin per ndarjen apo shkembimin e territoreve.

Me konkretisht, delegacioni dhe qeveria e Kosoves duhet te sqarojne pse mungojne ne piken e katert te marreveshjes/zotimeve hapja dhe operacionalizimi i gjitha pikave te perbashketa kufitare mes Kosoves dhe Serbise? Perfshirja e tyre do te konfirmonte vijen kufitare mes Kosoves dhe Serbise.

Ne marreveshje/zotimet e Washingtonit eshte permendur vetem Merdarja, por jo edhe 5 pikat tjere kufitare: Bernjak e Jarinje ne veri, Depce, Dheu i Bardhe dhe Mucibaba ne lindje. Shumica nga keto pese kalime gjenden ne pjeset qe perfolen se do te shkembehen mes Kosoves dhe Serbise.

Duhet perkujtuar seme marreveshjen e vitit 2011 mbi pikat e perbashketa kufitare dhe protokolin per menaxhimin e integruar te kufirit te vitit 2012, palet jane pajtuar per krijimin e 6 pikave te perbashketa kufitare.

Per me teper, BE ka financuar ndertimin e 3 pikave te perbashketa kufitare ne Merdare, Mutivode dhe Bernjak. Deri me sot vetem ndertimi i pikave kufitare te perbashketa ne Merdare dhe Mutivode jane perfunduar, ndersa ndertimin i pikes ne Bernjak eshte duke e zhagitur per shkak te vonesave ne marrjen e lejeve perkatese.

Duke qene se me marreveshjet e vitit 2011 dhe 2012 palet jane pajtuar per hapjen e gjate pikave te perbashketa kufitare, pse atehere ne marreveshjen/zotimet e Washingtonit nuk eshte perfshire hapja dhe operacionalizimi i tyre?

Nenteksti mund te jete qe disa prej ketyre pikave jane ne territorin qe parashihet te kembehet me marreveshjen perfundimtare dhe per kete arsye nuk jane perfshire. Andaj Kuvendi i Kosoves duhet menjehere te kerkoje sqarime nga delegacioni dhe qeveria e Kosoves per kete ceshtje!

This website uses cookies. We may use them to evaluate site usage in order to display usage-based editorial content and advertising. For more information about cookies and, in particular, how you can opt-out of their use, please see our privacy policy. Privacy Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close