Fillimi i mësimit në shtator, Likaj prezanton tre skenarët

Ministri i Arsimit, Ramë Likaj, gjithashtu po merr pjesë në komisionin për Arsimin, Shkencën, Teknologjinë, Inovacionin, Kulturën, Rininë dhe Sportet për të diskutuar skenarët për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2021.

Likaj informoi anëtarët e komisionit për tre skenarët për fillimin e mësimit më 1 shtator.

Kthimi në shkolla duke respektuar masat, mësimi i kombinuar në shkolla dhe në internet si dhe të mësuarit në internet përmes platformës së e-mësimit, janë tre skenarët e paraqitur nga Ministri Likaj.

Sipas tij, skenari që respekton masat e rekomanduara nga IKSHPK, janë më të preferuarit, ndërsa ai shtoi se mësimi në distancë tha se do të mbahet në çdo shkollë që ka një infeksion.

Sipas tij, deri më tani janë mbledhur 1,1 milion euro donacione për pajisje mbrojtëse. Likaj gjatë raportimit në komisionin për Arsimin, Shkencën, Teknologjinë, Inovacionin, Kulturën, Rininë dhe Sportet në lidhje me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor 2020-2022, tha se një sfidë për vendin do të jetë testi i Maturës i cili do të jetë mbajtur me 29.

“Ne do të përpiqemi të gjejmë platformën më të mirë të mundshme. Ka edhe ofrues të shërbimeve në Kosovë që kanë ofruar falas. Plani D do të thotë me përmbajtje të plotë, ai na ofrohet falas në gjuhën shqipe. Kostoja e vetme është deri në 180 “ku gjithçka është e integruar, ka shërbim 24 orë për prindërit, mësuesit dhe studentët. Na ofrohet nga një vend mik ”, tha Likaj.

I pyetur nga anëtari i Lëvizjes Vetëvendosje, Shpejtim Bulliqi se sa do të kushtojë mbulimi i kësaj mënyre të mësimdhënies.

Për këtë, këshilltari i ministres Diellza Uka tha se kostoja totale është 5.6 milion.

“Nevojiten 5.6 milion do të ndahen në sektorë. Distanca totale 2.7 milion. Ne gjithashtu kemi pajisje të cilat janë siguruar nga donatorët me 1.7 milion.” Ne kemi bërë një vlerësim për të siguruar kushtet për mirëmbajtjen e higjienës, është 2.5 milion për komunat “, tha ajo.

Anëtari i Lëvizjes Vetëvendosje Fitim Uka tha se prerja e buxhetit me 11.7 milion euro do të ishte problematike.

“Në asnjë moment nuk kemi parë një rënie të rasteve. Nëse këto skenarë bazohen në analiza specifike, ne kemi një total prej 32 mijë studentësh që nuk kanë kaluar shkollën e mesme në internet.” Çdo fëmijë që nuk arrin të ndjekë arsimin dhe të mësuarit është shumë, “tha ai.

Ndërkohë, anëtarja e Partisë Demokratike të Kosovës, Eliza Hoxha tha se do të jetë e vështirë të fillosh mësimin në shkolla dhe fakultete ndërsa higjiena vazhdon të jetë një sfidë për vendin. Ajo tha se buxheti duhej të diskutohej para se të vinte në parlament.

“Si do të organizohet shkolla për shkak të numrit të madh të shkollave. Kjo pandemi na ktheu në normat e reja teknike. Do të na rikthejë në higjienën bazë, më kot mësohemi të lëmë duart, kur edhe sot në shkolla dhe higjiena e fakulteteve është e tmerrshme. “isshtë një fushatë e mirë ndërgjegjësimi për fëmijët,” tha ajo. / KP /

This website uses cookies. We may use them to evaluate site usage in order to display usage-based editorial content and advertising. For more information about cookies and, in particular, how you can opt-out of their use, please see our privacy policy. Privacy Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close